Beslist geen beroerde dag

Op de succesvolle Europese Dag van de Beroerte in 2010 was de belangstelling zó overweldigend dat er zelfs niet genoeg ruimte was om alle belangstellenden te ontvangen. Dus kon deze speciale dag dit jaar natuurlijk niet geruisloos voorbij gaan. Opnieuw werd een bijzondere dag georganiseerd. Degenen die vorig jaar achter het net visten, kregen dit jaar voorrang op een heerlijke verwenmiddag.


“Deze mensen verdienen een steuntje in de rug”, zegt verpleegkundige Marian Oosterhof. En met ‘deze mensen’ bedoelt zij niet alleen de mensen die een beroerte hebben gehad, maar ook hun partner, familie en vrienden. “Een beroerte kan het leven ingrijpend veranderen”, zeg Marian. “Niet alleen het leven van de patiënt, maar ook dat van de omgeving. De gevolgen van een beroerte kunnen langdurig zijn en zijn niet altijd zichtbaar. Slecht drukte kunnen verdragen, zich niet kunnen concentreren, vergeetachtig zijn, geen twee dingen tegelijk kunnen doen en gedragsveranderingen zijn voorbeelden van klachten waar mensen die een beroerte hebben gehad nog lang mee te maken kunnen krijgen.”

Massage

Daarom organiseerden Stroke Service Assen en de Nederlandse CVA-vereniging ‘Samen Verder’ op dinsdag 10 mei een verwendag in het WZA voor mensen die een beroerte hebben gehad én hun partner, familielid of vriend. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de genodigden getrakteerd op een ontspannende hand- en gezichtsmassage. Ook was er gelegenheid om met andere bezoekers of met de CVA-nazorgverpleegkundigen ervaringen te delen. “De nadruk tijdens de dag lag op het verwennen”, zegt Marian. “Maar tegelijkertijd was het een laagdrempelige manier voor onze gasten om met elkaar in contact te komen. De stap om naar een lotgenotenbijeenkomst te gaan is voor sommige mensen groot terwijl de behoefte er wel is. Een verwendag is een mooie manier om toch je ervaringen te kunnen delen en advies in te winnen.”

 

Verwenpakketje

Tijdens de dag was er een informatiestand van CVA-vereniging aanwezig. Leerlingen van Scholengemeenschap Vincent van Gogh en het Penta College hielpen, in het kader van een maatschappelijke stage, mee tijdens de dag en verzorgden de catering en de massages. Na afloop kregen alle bezoekers een verwenpakketje mee. Beslist geen beroerde dag dus, die Dag van de Beroerte!


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...