Kan ik depressief worden na een beroerte?

Het ontstaan van een depressie na een beroerte komt regelmatig voor. Het precieze verband tussen een depressie en een beroerte is niet helemaal duidelijk. Een depressie kan een rechtstreeks, biologisch gevolg zijn van schade aan de hersenen. Maar een depressie kan ook ontstaan als reactie op het feit dat u moet leven met de gevolgen van een beroerte. Een beroerte kan tenslotte een ingrijpende gebeurtenis zijn.

Een depressie maakt het lastiger om te herstellen van een beroerte. Ook is het dan moeilijker om uw sociale activiteiten op te pakken. Al met al zult u, als u depressief bent, het gevoel hebben dat de kwaliteit van uw leven minder is.

Een depressie heeft verschillende kenmerken. Om te kunnen spreken van een depressie, wordt over het algemeen gezegd dat tenminste vijf van de volgende kenmerken gedurende een periode van twee weken bijna elke dag aanwezig moeten zijn:
– een depressieve stemming
– minder interesse of plezier in (bijna) al uw activiteiten
– gewichtsafname of juist een duidelijke toename van gewicht
– minder of geen eetlust
– slapeloosheid of juist een overmatige behoefte aan slaap
– vermoeidheid
– het gevoel dat u niks waard bent of hevige (onterechte) schuldgevoelens
– minder concentratie, minder in staat tot nadenken, besluiteloosheid
– regelmatig terugkerende gedachten over de dood. 

Een goede en tijdige behandeling van een depressie kan leiden tot een beter herstel na een beroerte. Als u vanwege een depressie hulp zoekt, kunt u dat doen via uw huisarts, de CVA-nazorgverpleegkundige of uw neuroloog.


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...