- Stroke Service Assen - https://www.strokeserviceassen.nl -

Lichaamsgewicht

Mensen met overgewicht, vooral mensen met ernstig overgewicht, hebben een hoger risico om hart- en vaatziekten te krijgen, zoals een beroerte, dan mensen met een normaal gewicht. Niet alleen dikker zijn, maar ook dikker worden, zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Door overgewicht ontstaan vaak een hogere bloeddruk, een hoger cholesterolgehalte en een slechtere bloedsuikerregulatie.

Om te weten of iemand een goed gewicht heeft, gebruikt men de Body Mass Index [1].Een andere belangrijke maat is de middelomtrek. Hoe dikker iemands buik, hoe groter zijn of haar middelomtrek. Hoe groter de middelomtrek, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten en op suikerziekte (diabetes).

Als u te veel weegt of als u middelomtrek te groot is, is het belangrijk om af te vallen. Dit kunt u doen door uw leefstijl te veranderen. Bijvoorbeeld door minder te eten en meer te bewegen. Het helpt al als u vijf tot vijftien procent minder gaat wegen. De risico’s voor uw gezondheid worden dan al kleiner.
Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan kunt u ook contact opnemen met een diëtist.

Afvallen kan het beste geleidelijk. Dit kunt u bereiken door:

Wilt u bewust kiezen voor gezond eten en drinken? Bekijk dan het aanbod aan gratis apps voor tablets en mobiele telefoons. Zo heeft u altijd en overal de juiste informatie bij de hand.

 

Mijn Eetmeter app

De Mijn Eetmeter app geeft persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Zet alles wat u eet in de app en u ziet meteen of u niet te veel calorieën eet, en of u wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de Schijf van Vijf. U krijgt grip op uw gewicht met de ingebouwde BMI-meter.

Download de app
De app kunt u vinden in de Apple iTunes store [2] of Google Play [3] als u een Android telefoon heeft.

(Bron:het voedingscentrum.nl [4])