Wanneer mag ik weer autorijden en hoe gaat dat dan?

Terug naar Nuttige informatie: vervoer

Iemand die een TIA of herseninfarct heeft gehad, mag gedurende twee weken na de uitvalverschijnselen niet autorijden. Er is geen rapport van een neuroloog meer nodig. Een algemeen arts mag de beroertevragenlijst invullen. Dit geldt voor groep 1 en groep 2 rijbewijzen.
Als u aan de beroerte geen lichamelijke of geestelijke functiestoornissen heeft overgehouden, dan mag u weer autorijden en heeft u geen meldingsplicht aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Als u na die twee weken nog wél functiestoornissen heeft, dan mag u gedurende drie maanden niet autorijden. Na die drie maanden moet de arts weer een specialistisch rapport opstellen. Als u geschikt bent bevonden, dan is de nieuwe rijbevoegdheid geldig voor maximaal vijf jaar. Ook dan heeft u geen meldingsplicht richting CBR.

Als er na die drie maanden toch nog functiestoornissen zijn die u ongeschikt maken om te rijden, dan moet u het melden aan het CBR. Een deskundige van het CBR zal dan een rijtest afnemen om te beoordelen of u geschikt bent om weer te rijden en om te kijken of er aanpassingen in de auto nodig zijn. Als de rijtest positief is, dan geldt een geschiktheidstermijn van vijf jaar.

Bus- en vrachtwagenchauffeurs die een TIA of herseninfarct hebben gehad, mogen vier weken na de uitvalverschijnselen niet autorijden. Na die vier weken moet de neuroloog of revalidatiearts een specialistisch rapport schrijven. Als daaruit blijkt dat u rijgeschikt bent, dan geldt de nieuwe rijbevoegdheid voor maximaal drie jaar. Als er na die vier weken nog wél functiestoornissen zijn, dan kan de arts u ongeschikt verklaren als chauffeur.

Als iemand geen herseninfarct, maar een hersenbloeding heeft gehad,dan gelden andere regels. De neuroloog informeert u, geeft adviezen en vertelt welke regels er gelden voor het autorijden.

Meer informatie over autorijden en beroerte vindt u op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR): www.cbr.nl. Ook kunt u op die website vragen stellen, maar u kunt ook bellen met: 0900 0210.

(Bron: Beroerte, en dan? Nederlandse Hartstichting)

Adres
CBR Regio Noord
Overcingellaan 13
9401 LA Assen

Postadres
Postbus 40
9400 AA Assen

Contact
Telefoonnummer kantoor Assen: (0592) 32 48 88
Telefoonnummer landelijk bureau: 0900 0210 of (070) 372 05 00

Onzeker?
Als u medisch bent goedgekeurd om auto te rijden maar u voelt zich toch onzeker, dan is het verstandig om een proefles aan te vragen bij een autorijschool. U kunt hiervoor onder andere terecht bij Verkeers Educatief Centrum Koops. Daar is men gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een beperking, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte.

Adres
Verkeers Educatief Centrum Koops
Van vlissingenstraat 45 a
9403 BB Assen
Telefoon:(0592)37 20 98 of 06 55 8255 80
Website: www.koopsvec.nl
E- mail: info@koopsvec.nl

Slecht zien?
Autorijden is een belangrijk aspect in het zelfstandig functioneren. Voor het halen of behouden van een rijbewijs stelt de wet bepaalde eisen aan het functioneren van de ogen. Een bestuurder die niet aan die voorwaarden voldoet, mag niet zonder meer autorijden. Voor meer informatie klik hier.

Keuring door een specialist na een beroerte
Heeft u na een beroerte, na 3 maanden, een keuringsrapport nodig bij de Eigen Verklaring? Dan kunt u zich wenden tot het Medisch Expertise & Advies Centrum B.V. (MEAC) in Assen. Voor meer informatie klikt u hier.

 

Terug naar Nuttige informatie: vervoer


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...