Wat is De Ronnie Gardiner Methode (RGM) en waar?

Terug naar Nuttige informatie: sport, hobby en vakantie

RGM is een oefenmethode die de zintuigen en daarmee verschillende hersendelen stimuleert. RGM werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met hersenschade en aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, zoals een  beroerte(CVA)

Het doel van de methode is om de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft te verbeteren en de aanleg van nieuwe netwerken in de hersenen te stimuleren. Hierdoor kunnen natuurlijke patronen, die eerder verstoord waren, worden hersteld. Dit proces (neuroplasticiteit) wordt de laatste jaren steeds meer onderbouwd door de wetenschap.

De methode maakt op een speelse manier gebruik van ritme, muziek, beweging, spraak, gehoor en gevoel. Tijdens het oefenen worden verschillende zintuigen tegelijkertijd geprikkeld. Een voordeel van de methode is dat het een beperkte fysieke inspanning vraagt en dat het wordt aangepast aan de individuele capaciteiten en behoeften van de deelnemers.

RGM wordt altijd geleid door een RGM-gecertificeerde practitioner en meestal wordt RGM uitgevoerd in groepsverband.

RGM bij CVA
Mensen die een hersenbloeding of een herseninfarct gehad hebben krijgen niet alleen te maken met motorische problemen. Het zicht en de spraak (afasie) kunnen ook ernstig aangetast zijn. Op het emotionele vlak hebben CVA patiënten vaak ongeremde reacties, van heel boos tot zeer vrolijk of verdrietig. Grote vermoeidheid en daardoor verminderde belastbaarheid beperken CVA patiënten in hun activiteiten.

Het therapeutische nut van RGM werd voor het eerst vastgesteld bij de behandeling van CVA-patiënten. Ook als de CVA al jaren geleden heeft plaatsgevonden is er verbetering te boeken. Naast positieve effecten in concentratie en energie wordt soms de aangedane lichaamshelft weer krachtiger en actiever.

RGM bij Hersenletsel
RGM helpt mensen met hersenletsel bij het herstellen van vertrouwen in hun fysieke capaciteiten en het gevoel van ‘mens-zijn’. Door het stimuleren van beweging en diverse zintuigen tegelijk kunnen er in de hersenen nieuwe zenuwnetwerken ontstaan, waardoor functies, die verloren leken, weer kunnen verbeteren of opnieuw aangeleerd kunnen worden. Werken met mensen met hersenletsel vereist vaak een één-op-één aanpak en is behoorlijk intensief. Een sessie per week is genoeg om duidelijk resultaat te zien en de vaardigheden en het zelfvertrouwen te zien groeien.

 

 

 

 

 

Door RGM oefeningen kan verbetering optreden in:

  • Spraak
  • Concentratie
  • Coördinatie
  • Energie
  • Motorische vaardigheden
  • Lichaamsbalans
  • Algemeen welbevinden
  • Sensomotorische controle van de aangedane lichaamshelft

 

Voor meer informatie over RGM kunt u terecht bij:
De Logopedisten van Anholt Interzorg Noord Nederland locatie Assen, voor contact klik hier. Voor meer informatie klik hier. www.rgm-nederland.nl (Zuidlaren)

 

 


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...