Leefstijl: Bloeddruk

Hoe lager de bloeddruk is, hoe lager de kans op hart- en vaatziekten. De behandeling van een hoge bloeddruk bestaat in veel gevallen uit het veranderen van leefstijl. Meestal krijgt u ook bloeddrukverlagende medicijnen.

IMG_1434Bij het verlagen van de bloeddruk streeft men naar een bovendruk van 140 mmHg of minder. Voor de behandeling wordt uitgegaan van de bovendruk. De bovendruk geeft de beste schatting van de kans op hart- en vaatziekten.

Het is belangrijk om uw bloeddruk regelmatig te laten controleren! Een verhoogde bloeddruk veroorzaakt namelijk meestal geen klachten. Hoe vaak u uw bloeddruk moet laten controleren, kunt u afspreken met uw huisarts of specialist.

Uw leefstijl heeft een belangrijke invloed op uw bloeddruk. Wat kunt u bereiken door uw leefstijl aan te passen? Hieronder vindt u een overzicht:

Stop met roken
Nicotine zorgt ervoor dat uw bloeddruk tijdelijk hoger wordt. Roken beschadigt bovendien de wanden van uw bloedvaten. Rookt u en is uw bloeddruk een beetje te hoog? Dan heeft stoppen met roken het grootste effect op het risico van hart- en vaatziekten. Het effect van stoppen met roken is dan dus groter dan het slikken van bloeddrukverlagende medicijnen.

Beweeg meer
Bent u regelmatig lichamelijke actief? Dan daalt de bloeddruk met gemiddeld 6 mmHg bovendruk en 5 mmHg onderdruk.

Eet gezond
Een voeding met veel groenten, fruit en vetarme zuivelproducten, verlaagt de bloeddruk.

Beperk het drinken van alcohol
Het drinken van meer dan 1 tot 2 glazen alcohol per dag verhoogt de bloeddruk.

Verminder overgewicht
Afvallen leidt tot verlaging van de bloeddruk.

Beperk zoutgebruik
Veel mensen zijn ‘zoutgevoelig’. Ze reageren met een hoge bloeddruk als ze veel zout eten. Het is verstandig om geen extra zout bij het eten te doen.

Eet geen drop
En eet of drink ook geen andere producten waar glycyrrhizine in zit. Glycyrrhizine is een zoetstof die in drop zit en in andere producten, bijvoorbeeld zoethout- of sterrenmixthee. Deze zoetstof veroorzaakt hoge bloeddruk doordat de nieren minder water en zout uitscheiden. Op de verpakking kunt u lezen of er glycyrrhizine in het product zit.


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...