Partner en familie: Een hele verandering

Welke gevolgen een beroerte heeft, hangt af van de ernst van de beroerte. Een beroerte kan verstrekkende gevolgen hebben maar dat is niet altijd het geval. Het komt regelmatig voor dat iemand redelijk of goed van een beroerte herstelt en daarna weer vrij normaal kan functioneren. Een ernstige beroerte kan iemands leven wél ingrijpend veranderen. In dat geval heeft de beroerte ook z’n weerslag op het leven van de partner, kinderen en andere naasten.

IMG_0040

Een hele verandering.

 

 

 

 

 

 

 

Na een zware beroerte kan iemand meestal niet meer functioneren als daarvoor. Vrijwel altijd zijn er lichamelijke beperkingen. Daarnaast lukt het vaak ook niet meer om ‘met het hoofd’ de dingen te doen zoals vroeger. Door concentratieverlies en vergeetachtigheid kunnen gewone dingen zoals lezen en een gesprek voeren opeens moeite kosten. Dagelijkse bezigheden zoals koffiezetten en boodschappen doen kunnen eveneens problemen opleveren. Ook is het voor veel mensen die een ernstige beroerte hebben gehad, lastig om vooruit te denken en te plannen. Vaak is iemand ook eerder moe en minder actief dan voor die tijd.

Hoe groter de gevolgen van een beroerte, hoe ingewikkelder de nieuwe situatie is. Voor degene die getroffen is, maar ook voor de naaste omgeving en dan met name voor de partner. Dat allerlei dingen die vroeger vanzelf gingen, nu moeizaam gaan of helemaal niet meer mogelijk zijn,  is niet altijd makkelijk te verwerken en gaat vaak gepaard met verdriet en frustratie.

Over de gevolgen van een beroerte is veel geschreven, zowel door professionals als door ervaringsdeskundigen. Op de website van de Nederlandse CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’vindt u een uitgebreide literatuurlijst.


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...