Als een van beide partners getroffen wordt door een ernstige beroerte, kan het evenwicht in een relatie makkelijk verstoord raken. Was er eerst een gelijkwaardige relatie met een bepaalde rolverdeling, na een beroerte is dat waarschijnlijk anders. De gezonde partner krijgt er in de meeste gevallen allerlei taken en verantwoordelijkheden bij en heeft ook vaak een verzorgende rol.
Hoe toegewijd en begripvol een partner ook is, steeds weer voor de ander klaarstaan kost veel energie. Om goed op de been te blijven, is het nodig om af en toe afstand te nemen en even op adem te komen. Dit geldt met name als degene die een beroerte heeft gehad, thuis woont. In het begin zal het misschien moeilijk zijn om er alleen op uit te gaan en voelt het als ‘in de steek laten’.Toch is het belangrijk om eigen dingen te doen. Het helpt om de situatie ook op langere termijn beter aan te kunnen.
Om met een gerust hart even weg te kunnen, zonder zorgen te hoeven hebben over degene die thuisblijft, is het soms nodig om hulp van buitenaf in te schakelen. Dat kan een vriend zijn of een familielid, maar er zijn ook instanties speciaal voor mantelzorgers die graag ondersteuning bieden. (Klik hiervoor meer informatie.)
Ook kan het fijn zijn om er samen eens op uit te gaan. In een veilige en verzorgde omgeving. Informatie over aangepaste vakanties vindt u hier.
Anita Aalderink, consulent mantelzorg en vrijwillige thuiszorg, kunt u benaderen voor vragen om hulp in te schakelen. Haar mobiele nummer is 06-51 17 84 25. E -mailen kan ook, a.aalderink@vaartwelzijn.nl.
Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?
Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?
Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...