Partner en familie: Hulp accepteren

Als een van beide partners getroffen wordt door een ernstige beroerte, kan het evenwicht in een relatie makkelijk verstoord raken. Was er eerst een gelijkwaardige relatie met een bepaalde rolverdeling, na een beroerte is dat waarschijnlijk anders. De gezonde partner krijgt er in de meeste gevallen allerlei taken en verantwoordelijkheden bij en heeft ook vaak een verzorgende rol.

IMG_0034

Hulp accepteren.

Hoe toegewijd en begripvol een partner ook is, steeds weer voor de ander klaarstaan kost veel energie. Om goed op de been te blijven, is het nodig om af en toe afstand te nemen en even op adem te komen. Dit geldt met name als degene die een beroerte heeft gehad, thuis woont. In het begin zal het misschien moeilijk zijn om er alleen op uit te gaan en voelt het als ‘in de steek laten’.Toch is het belangrijk om eigen dingen te doen. Het helpt om de situatie ook op langere termijn beter aan te kunnen.

Om met een gerust hart even weg te kunnen, zonder zorgen te hoeven hebben over degene die thuisblijft, is het soms nodig om hulp van buitenaf in te schakelen. Dat kan een vriend zijn of een familielid, maar er zijn ook instanties speciaal voor mantelzorgers die graag ondersteuning bieden. (Klik hiervoor meer informatie.)

Ook kan het fijn zijn om er samen eens op uit te gaan. In een veilige en verzorgde omgeving. Informatie over aangepaste vakanties vindt u hier.

Anita Aalderink, consulent mantelzorg en vrijwillige thuiszorg, kunt u benaderen voor vragen om hulp in te schakelen. Haar mobiele nummer is 06-51 17 84 25. E -mailen kan ook,  a.aalderink@vaartwelzijn.nl.


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Europese Dag van de Beroerte 12 mei

Anders dan anders: Europese Dag van de Beroerte (EDvdB) 2020 Geen bijeenkomsten op meer dan 100 plaatsen in ons land, geen Hersenletsel on Tour... maar toch ook dit jaar een EDvdB, met ruim aandacht voor niet-aangeboren hersenletsel op sociale media! meer...