Maatschappelijke kosten beroerte lager dan gedacht

aDe kosten die verbonden zijn aan een beroerte, zoals die door hospitalisatie, nazorg en rehabilitatie, zijn in Nederland lager dan gedacht. Tegelijkertijd is de kwaliteit van leven van patiënten na een beroerte hoog. Dat schrijven Mitchel van Eeden (Universiteit van Maastricht) en collega’s (BMJ Open. 2015;5:e008220).

De kosten rond beroertes vormen een aanzienlijk deel van de begroting van de Nederlandse gezondheidszorg. Geschat wordt dat ze 2,2% van het budget beslaan, wat neerkomt op 1,5 miljard euro. Deze schattingen zijn echter maar matig betrouwbaar, omdat ze gebaseerd zijn op gedateerd onderzoek in een te kleine populatie.

Om beter inzicht te krijgen in de daadwerkelijke huidige kosten, volgden de onderzoekers 352 patiënten die een beroerte hadden doorgemaakt en berekenden ze de kosten van het hele medische traject. Tegelijkertijd bepaalden zij bij de patiënten de kwaliteit van leven, die onder andere werd afgemeten aan de mate van pijn, symptomen van depressie, en mobiliteit.

Het bleek dat een beroerte 29.484 euro per patiënt kost, waarvan driekwart in de eerste 6 maanden wordt opgesoupeerd. Dat is aanzienlijk lager dan in eerdere studies. De onderzoekers wijten dit aan een gezondere populatie en aan veranderingen in de gezondheidszorg, die tot betere behandeling van een beroerte hebben geleid. De kosten van jonge mensen is hoger dan die van 65-plussers. Rehabilitatie is de grootste kostenpost. Het beste nieuws is dat de lagere kosten niet ten koste zijn gegaan van de kwaliteit van leven van de patiënt, want die bleek relatief hoog. Wel hadden mannen een significant hogere levenskwaliteit dan vrouwen na een beroerte.

(Bron: https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/maatschappelijke-kosten-beroerte-lager-dan-gedacht)

Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...