Informatiepakket op maat voor revaliderende CVA patiënten

Met ingang van oktober 2013 krijgen alle CVA-patiënten van de Stroke Unit van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een praktische, persoonsgebonden informatie- en revalidatiemap mee naar huis. De stichting Vrienden van het WZA heeft ervoor gezorgd dat de map in een gebruikersvriendelijke tas aangeboden kan worden.

De Stroke Unit, onderdeel van afdeling neurologie in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, is een speciale afdeling voor patiënten die een beroerte (CVA) hebben gehad. De patiënt verblijft hier de eerste 48 uur nadat de beroerte is vastgesteld. Een gespecialiseerd team van artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners zorgt dat de patiënt de eerste fase na de beroerte zo goed mogelijk doorkomt. Vaak is in deze uren sprake van enig spontaan herstel.

Revalidatie

Soms is na het verblijf op de Stroke Unit een vervolgopname nodig op de afdeling neurologie of een revalidatieprogramma in een verzorg- of verpleeghuis. Maar ook als de patiënt naar huis kan, is vaak fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of een combinatie van behandelingen nodig. De patiënt krijgt bovendien begeleiding van een CVA-nazorgverpleegkundige (van Icare) op de polikliniek neurologie en in de thuissituatie na opname in het WZA of het verpleeg- of verzorgingshuis.

Hulpverlening op maat

Om hulpverlening op maat te bevorderen en de geboden therapieën goed op elkaar te laten aansluiten heeft het WZA nu de zogenaamde ‘revalidatiemap’ geïntroduceerd. Deze map bevat onder andere voorlichting over de beroerte, de mogelijke gevolgen, nazorg, leefstijladviezen en oefeningen. De patiënt, diens naasten en alle hulpverleners kunnen notities maken op speciale formulieren in de map. Zo blijven alle betrokkenen goed op de hoogte van het verloop van herstel en van elkaars handelingen. De papieren zijn gestoken in een goed in het oog springende linnen tas, die is aangeboden door de stichting ‘Vrienden van het WZA’. Dankzij de extra lange hengsels kan de tas als schoudertas gebruikt worden: dat is bij een lichamelijke stoornis prettig in het gebruiksgesmak. Rolstoelgebruikers hangen de tas gemakkelijk aan de rugleuning.

Zorgpad CVA

De revalidatiemap vormt een onderdeel van het zorgpad CVA dat in ontwikkeling is. Het heeft tot doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren voor de CVA-patiënt en zijn naasten.

 

Bert Daalder, voorzitter van de Vrienden van het WZA, overhandigt de eerste tas aan Martha Brands, patiënte op de Stroke Unit in het WZA.

 

Stichting Vrienden van het WZA probeert extra’s te regelen voor patiënten waar het ziekenhuis door gebrek aan tijd of geld niet aan toe komt. De Vrienden worden financieel gesteund door donateurs en bedrijven, ook organiseren zij enkele sponsoractiviteiten.


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...