Leefstijl: Lichaamsgewicht

Mensen met overgewicht, vooral mensen met ernstig overgewicht, hebben een hoger risico om hart- en vaatziekten te krijgen, zoals een beroerte, dan mensen met een normaal gewicht. Niet alleen dikker zijn, maar ook dikker worden, zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Door overgewicht ontstaan vaak een hogere bloeddruk, een hoger cholesterolgehalte en een slechtere bloedsuikerregulatie.

Om te weten of iemand een goed gewicht heeft, gebruikt men de Body Mass Index.Een andere belangrijke maat is de middelomtrek. Hoe dikker iemands buik, hoe groter zijn of haar middelomtrek. Hoe groter de middelomtrek, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten en op suikerziekte (diabetes).

Als u te veel weegt of als u middelomtrek te groot is, is het belangrijk om af te vallen. Dit kunt u doen door uw leefstijl te veranderen. Bijvoorbeeld door minder te eten en meer te bewegen. Het helpt al als u vijf tot vijftien procent minder gaat wegen. De risico’s voor uw gezondheid worden dan al kleiner.
Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan kunt u ook contact opnemen met een diëtist.

Afvallen kan het beste geleidelijk. Dit kunt u bereiken door:

  • minder vet te eten
  • weinig voedingsmiddelen te eten waaraan suiker is toegevoegd
  • het drinken van alcohol te beperken
  • rustig te eten en regelmaat aan te brengen in uw eetgewoonten
  • meer te bewegen

Wilt u bewust kiezen voor gezond eten en drinken? Bekijk dan het aanbod aan gratis apps voor tablets en mobiele telefoons. Zo heeft u altijd en overal de juiste informatie bij de hand.

 

Mijn Eetmeter app

De Mijn Eetmeter app geeft persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Zet alles wat u eet in de app en u ziet meteen of u niet te veel calorieën eet, en of u wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de Schijf van Vijf. U krijgt grip op uw gewicht met de ingebouwde BMI-meter.

Download de app
De app kunt u vinden in de Apple iTunes store of Google Play als u een Android telefoon heeft.

(Bron:het voedingscentrum.nl)


Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Wegwijzer Hersenletsel

Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...