Leefstijl: Cholesterolgehalte

Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Vooral een hoog gehalte van slecht LDL-cholesterol, vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Hoe hoger het LDL-cholesterolgehalte, hoe hoger het risico.

Het HDL-cholesterolgehalte is een beschermende factor. Hiervoor geldt dus: hoe hoger hoe beter.

Veel mensen met een te hoog cholesterol kunnen dit onder controle krijgen door middel van een dieet en bewegen. Sommige mensen met een verhoogd cholesterolgehalte hebben daarnaast cholesterolverlagende medicijnen nodig.

Verlagen van het cholesterolgehalte is belangrijk als u al een hart- of vaatziekte heeft (gehad). Om de kans op een nieuwe hart- of vaatziekte te verlagen wordt u behandeld met een cholesterolverlagend medicijn. Cholesterolverlagende middelen remmen namelijk het ontstaan van slagaderverkalking. De streefwaarde voor uw LDL-cholesterolgehalte is 2,5 mmol/l of lager.

Om uw cholesterolgehalte te verlagen, is altijd een gezonde leefstijl nodig:

Stop met roken
Door te stoppen met roken stijgt het HDL-cholesterolgehalte. Dit is het goede cholesterol.

Beweeg meer
Lichamelijke inspanning leidt tot een gezondere samenstelling van de vetten in het bloed. Het slechte LDL-cholesterolgehalte daalt. Het goede HDL-cholesterolgehalte stijgt.

Eet gezond
Vooral het soort vetten dat u eet, is belangrijk. Vervangt u de verzadigde vetten door onverzadigde vetten, dan kan dat zorgen voor een cholesteroldaling van 13 tot 15%. Visvetzuren verminderen ook de kans op hart- en vaatziekten.

Verminder overgewicht
Afvallen leidt tot gezondere cholesterol- en vetgehalten in het bloed.

Alcoholgebruik
Matig gebruik van alcohol kan het HDL-cholesterol verhogen en daarmee een gunstig effect hebben

(Visited 607 times, 1 visits today)

Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Tip: Medisch woordenboek op reis

Ziek worden in het buitenland is niet prettig, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Klik hier voor het medisch woordenboek. Hier kunt u in zes talen opzoeken hoe je woorden als bijvoorbeeld ‘brandwond’,’breuk’ of ‘flauwvallen’ vertaalt. meer...