Gezond eten heeft een goede invloed op verschillende risicofactoren van een beroerte. Hoeveel u eet en wat u eet, heeft invloed op uw gewicht. Maar ook op uw bloeddruk, het cholesterolgehalte en het glucosegehalte (suikergehalte) in uw bloed. Het is het belangrijk om gevarieerd te eten. Voor meer informatie over gezonde voeding klik hier voor de richtlijn.
Het Voedingscentrumgeeft over dit onderwerp verschillende folders uit. Hierin zijn veel goede tips te vinden om gezond en lekker te eten. Mocht u hierbij hulp nodig hebben dan kunt u ook contact opnemen met een diëtist.
Algemene adviezen voor een goede voeding zijn
• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon.
• Eet dagelijks ten minste 250 gram groente en ten minste 2 porties (200 gram) fruit.
• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.
• Eet wekelijks peulvruchten.
• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.
• Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
• Drink dagelijks drie koppen thee.
Vervanging aanbevolen
• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.
• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
• Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.
Beperking van de consumptie aanbevolen
• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.
• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.
• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.
• Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
Handhaving van de consumptie aanbevolen
• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.
Extra informatie
Vetten
Er zijn verschillende soorten vetten:
Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterolgehalte. Voedingsmiddelen met veel verzadigd vet zijn: roomboter, harde margarines, vet vlees en vette vleeswaren, volvette kaas en volle melkproducten, koffiecreamer, snacks, gebak, chocolade en koekjes.
Wanneer u vet eet, kies dan voor onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten (goede vetten) komen voor in dieetmargarine, vloeibare bak- en braadproducten, olie, noten en vis.
Transvetten ontstaan onder andere bij het omzetten van vloeibare vetten in harde vetten in een fabriek. Transvetten verhogen het slechte LDL- cholesterolgehalte én verlagen het goede HDL-cholesterolgehalte. Ze zitten vooral in zoutjes, koek en gebak, en snacks. Op de verpakking kunt u dit herkennen als ‘gehard plantaardig vet’. Klik hier voor meer informatie.
Vis
Eet een keer per week een portie vis, bij voorkeur vette vis. Vette vis is bijvoorbeeld zalm, heilbot, sprot, haring of makreel. Visolie capsule is geen goede vervanging voor vis. Voor meer informatie zie (Vette) Vis.
Zout
Zout verhoogt de bloeddruk. Het is verstandig om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Gemiddeld gebruikt een Nederlander ongeveer 9 gram zout per dag. U kunt het gebruik van zout verminderen door geen zout (uit de zoutpot) toe te voegen als u eten klaarmaakt. En door zo weinig mogelijk producten met veel zout te eten die in een fabriek gemaakt worden.Denk hierbij aan soepen, sauzen, smaakmakers (bijvoorbeeld bouillonblokjes, ketjap), hartige snacks, kaas, vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden.
Voor adviezen, tips en recepten lees de brochure: ‘zeg maar dag tegen zout’
Mocht u vragen hebben over voeding na een beroerte dan kunt u deze vragen stellen aan de CVA- nazorgverpleegkundige of aan een diëtist. De diëtist zit in de basiszorg.(Vanaf 1 januari 2013 is dieetadvisering weer voor 3 behandeluren per jaar opgenomen in het basispakket.)
Contact voor meer informatie
Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?
Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?
Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met hersenletsel. Van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. meer...