Een beroerte: Wat is een TIA?

Een TIA is een tijdelijke stoornis in de bloedtoevoer naar de hersenen.
TIA staat voor: Transient Ischemic Attack.

De verschijnselen van een TIA zijn dezelfde als van een beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In ieder geval zijn ze binnen een dag verdwenen. Daarna is alles weer volledig normaal. Dit in tegenstelling tot een beroerte, die wél blijvende gevolgen kan hebben.

Een TIA is dus eigenlijk een beroerte die niet doorzet maar een TIA kan wel een voorbode zijn van een echte beroerte!

TIA-service in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Na een TIA is er meer kans op een beroerte. Daarom is het belangrijk dat u bij een TIA zo snel mogelijk contact opneemt met uw huisarts. (Dit geldt ook als u pas later bedenkt dat u een TIA heeft gehad). De huisarts zal u doorverwijzen naar de TIA-service van de afdeling neurologie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Daar worden verschillende onderzoeken gedaan om de oorzaak van de TIA te achterhalen.

Onderzoek door de spoedarts.

Onderzoek door de spoedarts.

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen wordt u eerst onderzocht door een spoedarts. Daarna vinden de volgende onderzoeken plaats: bloedonderzoek, een ECG (hartfilmpje), een CT-scan van de hersenen en een Duplex-onderzoek (een echo-onderzoek van de halsslagaders). In overleg met de neuroloog wordt de diagnose gesteld en wordt eventueel gestart met een behandeling.

Voor informatie over een TIA, klik hier.

(Visited 1.195 times, 7 visits today)

Print deze pagina Print deze pagina

Heeft u vragen?

Een vraag voor de CVA-nazorgverpleegkundigen?

Bel of mail

Een vraag voor CVA-vereniging ‘Hersenletsel.nl’?

Bel of mail

Nieuws

Hersenletsel on Tour doet Friesland, Groningen en Drenthe aan!

Ruim 6 jaar geleden hebben vijftig mensen, het merendeel getroffen door NAH, voor het eerst door een deel van Nederland gefietst. Met dit evenement werd onder meer aandacht gevraagd voor diverse hersenaandoeningen, bekend als Niet Aangeboren Hersenletsel, kortweg NAH. Naast traumatisch hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeval, zijn beroertes (CVA), Multiple Sclerose, Parkinson, Epilepsie, zuurstofgebrek na reanimatie en hersentumoren belangrijke oorzaken van NAH.  meer...